VDH Kringgroep Noord-Limburg

Deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap Speuren

 

In het weekend van 1 en 2 december heb ik meegedaan aan het NK speuren in Nieuw-Weerdinge.

Mijn ervaringen staan hieronder.

Op zaterdagmorgen haal ik om 6.00 uur de honden uit de ren om nog gauw een rondje te doen voordat we naar Nieuw-Weerdinge gaan.
 

Het NK speuren!!!!  Na 6 examens gedaan te hebben en een gemiddelde van 95.3 waren we gekwalificeerd voor het NK speuren. Super trots ben ik dat ik er mag staan.

Yetta (alias Moos) staat te stuiteren in de ren. Ze rent meteen naar de gang waar de tassen met speurspullen al klaar staan en steekt haar neus erin. Ze kijkt me hoopvol aan met een blik van “gaan we nu dan eindelijk speuren”.

2 ½ uur later rijden we het mooie Drenthe binnen en als we in Nieuw-Weerdinge aankomen lijkt het wel het eind van de wereld. Wat een prachtig vredig dorpje.

We worden hartelijk ontvangen door de organisatie en na een lekker bakje koffie, en kennis gemaakt te hebben met de andere deelnemers, beginnen de eerste lotingen en worden we in 2 groepen gedeeld.

Daarna naar de speurweiden gereden en die zagen er super uit. Wederom wordt er geloot wie er aan de beurt is. Dit werd elke keer gedaan om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

Ik was als 3e aan de beurt. Moos ging goed van start en de voorwerpen waren geen probleem. De spitse hoeken nam ze ook goed. De halve ronding dook ze prima in. De keurmeester, de heer T.Hop, keurde precies zoals het was.

We kregen 94 punten en stonden op een gedeelde 2e plaats, samen met Ronald Scholte.

De spanning steeg want Anja Matekovic speurde 96 punten. Nu bekropen me de zenuwen toch wel even. Dit waren toch de “grote” speurders die altijd op een NK en zelfs WK hadden gestaan en ik stond daar bij met mijn 94 punten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘S-avonds met z’n allen heerlijk chinees gegeten en gezellig met elkaar gekletst. Daarna vroeg naar bed want er komt nog een dag.

Op zondag met z’n allen naar het akker, die lag op loop afstand. Dit was toch wel een stukje moeilijker dan we gedacht hadden. De een na de andere hond ging de verleiding op en ik had laatste geloot.

Toen ik hoorde dat ook de hond van Anja Matekovic de verleiding op was gegaan, werd ik pas echt zenuwachtig. Op dat moment stonden Ronald Scholte en ik bovenaan, maar er moesten nog verschillende deelnemers speuren.

Henk Graas met zijn hond kwam goed rond en kreeg 85 punten. De hond van Henk ten Have kreeg een verdiende 90 punten.

Als laatste kwam ik, Moos begon goed en ik had er alle vertrouwen in dat ze rond zou gaan. Maar helaas, ook Moos ging de verleiding op. Ontzettend jammer, maar helaas.

Dat was wel even balen, het was typisch een dag van “doet ie anders nooit” maar het blijven dieren.

De huldiging s ‘avonds was indrukwekkend om te zien. En de winnaars hadden het dik en dubbel verdiend.

Mijn dank gaat uit naar Frank en Cindy Cornelissen die een jaar lang het geduld hebben gehad om mij en Moos te trainen.

Het was een onvergetelijke weekend, wat hebben we genoten en ontzettend veel geleerd.

Moos en ik hebben de kriebels te pakken en we gaan ons best doen om er volgend jaar weer te staan.

 

Elle Willemse en Yetta vom haus Valkenplatz.